RachelMathews
 
Share:
RachelMathews
RachelMathews
Group: Registered
Joined: August 23, 2021
New Member

About Me

Portal Objek Wisata Indonesia

Jika dilihat di peta dunia, cukup berbeza negara Malaysia dengan Indonesia, keluasannya meliputi 17.000 buah pulau! Cukup luas, tidak mungkin habis melawat segalanya walau dalam masa setahun.

Ayo Liburan banyak destinasi menarik yang ditawarkan, Maisinggah telah menyenaraikan antara destinasi yang terbaik untuk dilawati di beberapa daerah terkenal di Indonesia. Nak tahu di mana? Teruskan membaca senarai tempat menarik di Indonesia ini.

Jakarta
Tiada tempat lain yang lebih happening daripada Jakarta di dalam negara seluas Indonesia ini. Sebagai ibu negara, daerah ini tidak pernah henti sibuk dan sunyi daripada sebarang aktiviti. Boring? Itu bukannya Jakarta. Di sinilah berpusatnya banyak tarikan bertaraf dunia dan tempat membeli-belah yang menarik :
TMII – Taman Mini Indonesia Indah
Dufan
Menteng
Monas Tower

Bandung
Terletak di antara 3 buah gunung, Bandung terkenal dengan Wisata Bandung serta cuaca indah yang menyegarkan jiwa sehinggakan ianya diberi gelaran sebagai Paris van Java. Jika anda inginkan percutian seolah-olah berada di Eropah sewaktu di Indonesia, bercutilah ke Bandung :
Kampung Daun
Kawah Putih
Tangkuban Perahu
The Lodge Maribaya

Bali
Terkenal di seantero dunia, Bali adalah destinasi percutian yang wajib dilawati walau sekali dalam seumur hidup :
Puncak Danau Buyan Wanagiri
Waterbom Bali
Taman Safari dan Bahari Bali
Skuter Bawah Laut Bali

Surabaya
Surabaya adalah bandar kedua yang terbesar di Indonesia selepas Jakarta. Dengan keluasan sebegini, tarikan yang ditawarkannya bukanlah sedikit :
Bukit Kapur Sekapuk
Monumen Kapal Selam
Rumah Sampoerna

Banda Aceh
Mungkin tidak ramai yang memilih Banda Aceh sebagai destinasi percutian, namun daerah ini sebenarnya menawarkan tarikan yang tidak kurang hebatnya dengan kawasan-kawasan lain di Indonesia :
Aceh Tsunami Museum
Gunung Bromo
Pulau Weh
Museum Negeri Banda Aceh

Lombok
Lombok adalah ibarat bayangan Bali, penuh dengan pantai-pantai yang indah dan tempat-tempat makan yang menarik :
Narmada Water Park
Sukarara Village
Ampenan Mataram Cakranegara Sweta
Kampung Sasak

Makassar
Makassar, daerah ini menjanjikan syurgakawasan pantai yang penuh privasi dan gaya hidup moden walaupun dikelilingioleh bangunan klasik di sekitarnya :
Pulau Samalona
Fort Rotterdam
Bantimurung Park

Medan
Bandar Medan yang terletak di Utara Sumatera ini tidak akan membenarkan anda lapar walau sesaat. Kenapa? Kerana dimana sahaja anda berjalan, pasti ada kedai makan menarik untuk dicuba :
Istana Maimun
Museum Negeri Provinsi Sumatera Utara
Rumah Tjong A Fie

Padang
Padang adalah ibu kota bagi wilayah Sumatra Barat. Lokasinya strategik di tengah-tengah Barat Sumatra, menjadikan ianya lokasi transit terbaik untuk para pelancong yang ingin melawat pulau-pulau dan daerah lain :
Kepulauan Mentawai
Masjid Raya Sumatera Barat
Museum Adityawarman
Istana Pagaruyung

Semarang
Semarang adalah daerah di mana dua dunia iaitu China dan Belanda bertembung. Kesan kedatangan mereka dapat dilihat daripada reka bentuk dan hidangan makanan yang boleh ditemui di sini :
Karimunjawa National Park
Pondok Kopi
Lawang Sewu

Yogyakarta
Tak cukup masa untuk melawat segala yang ditawarkan di Indonesia? Apa kata kalau anda melawat Yogyakarta? kerana di bandar ini, boleh dikatakan segalanya terasa cukup seimbang :
Kastil Dunia yang Hilang
Pantai Timang
Borobudur
Taman Sari

Social Networks
Member Activity
0
Forum Posts
0
Topics
0
Questions
0
Answers
0
Question Comments
0
Liked
0
Received Likes
0/10
Rating
0
Blog Posts
0
Blog Comments

Please Login or Register